תוכנה תזהה לפני הרופאים האם לפגים יש זיהום
זוכרים אותו, את המחשב עם השם המקסים – ווטסון. כן,כן..זה שניצוח שני אלופי אלופים בשעשועון האמריקאי המיתולוג – Jeopardy, ובכן זה היה עוד אחד מניצחונותיו של המחשב על האדם במובן של יכולת חישוב ואף פיצוח רמזים. בעבר היה זה "כחול עמוק" שגבר על אלוף העולם בשח גארי קספרוב. ובכן אם חושבים על זה, מה יש כעת לווטסון לעשות מחוץ לאולפן הטלוויזיה, כנראה שלא הרבה. אך הנה רופאים מקנדה מנסים לנצל את היכולות של פיענוח מידע של ווטסון לטובת הרפואה – במסגרתו הם מנסים לראות האם יוכל להתריע מוקדם מהרגיל על כך שהתינוקות לקו בזיהום חמור.
מידע לא הולך לאיבוד
תינוקות המאושפזים בטיפול נמרץ מוקפים בהמון מכשירים המנטרים באופן רציף את מצבם הרפואי. המכשור הרב הזה עוקב אחר – א.ק.ג, קצב לב, קצב נשימות, רמת חמצן בדם, חום ולחץ דם. המעקב הזה מייצר זרם של מידע שכיום נבדק נקודתית פעם בכמה זמן, או כאשר יש סטייה חדה או תקלה. בעומס הקיים ביחידות הללו אין ספק שחומר ומידע רב מתבזבזים.
קרולין מקגרגור, מאוניברסיטת אונטריו, עובדים על פיתוח תוכנה שתאפשר לשמור את כל המידע הזה ולייצר ממנו משמעות קלינית. התוכנה קרויה בשם ארטמיס – שהיתה אלת הציד. התוכנה אוספת משמונה מיטות במקביל את כל המידע שנאגר במכשור שצוין קודם.התוכנה יכולה גם להיכנס למתיקו הרפואי של התינוק ולקבל מידע נוסף כגון משקל לידה. על בסיס המידע הנרחב הזה מנסים החוקרים לייצר אלוגרתימים שונים שיאפשרו לנתר מתוך כל המידע הזה ולייצר התראה בדבר סמנים מוקדמים לזיהומים חריפים עוד בטרם רואים ואחיות אבחנו את הנושא..
על פי החוקרים, הצורה בה נהוג כיום לאבחן זיהומים אצל תינוקות נושאת בחובה הרבה אבחוני יתר (False positive), קרי אבחון של זיהום שלא היה, הגורר אחריו טיפול בתרופות מיותרות, והארכה מיותרת של משך האשפוז. לטענת מקרגור תינוקות שאובחנו כחולים בזיהום הכפילו את שהותם בטיפול נמרץ.
כבר בשלב זה הצליחו החוקרים להוכיח כי ארטמיס מביאה תועלת – היא מסוגלת לאבחן דום נשימה בשינה, שעליה בשכיחותם בקרב תינוקות המפתחים זיהום. כמו כן מסוגלת המערכת לזהות שינויים בקצב הלב הנחשבים לסמנים מוקדמים לזיהום, ומופיעים עד 24 שעות לפני הסימפטומים האחרים.
ארטמיס פותחה על בסיס מערכת אינפוספרה שבדומה לווטסון נולדו לאור מחקר שנערך ב-IBM אודות האפשרות שתוכנות יבצעו החלטות על בסיס מידע המגיע במהירות רבה ממקורות מידע רבים ושונים.
תוצאת מחקרים – עד סוף השנה
כעת החוקרים בודים שני אלוגריתמים שונים המשתמשים בתגליות הללו, ותוצאות המחקרים עתידות להתפרסם בהמשך השנה. המשמעות של תוכנות כאלה הבאות לעזרת הרופאים, יכולות לעשות שינוי של ממש ברפואה – אין ספק שזה יכול להקל בדיוק על מערכת רפואית הנמצאת בלחץ רופאים, שעלולים בגללו לפספס באבחון. זה כמובן לא מחליף את הרופא, אך זהו עזר גדול.
פוסט מרתק! האם ווטסון מיועד רק לתינוקות או שיוכל גם לאבחן מומים / בעיות אחרות בעוברים? זה נשמע כמו פיתרון לכח עזר שכידוע לכולנו נחוץ עד מאוד בבתי החולים כיום (מעניין מה יקרה קודם – יהיו מספיק רופאים בארץ או ווטסון יגיע לבתי החולים בארץ). מרגיש לי כמו ניצול יעיל יותר מ-jeopardy (:
אני חושב שאלה שלבים ראשונים של חיפוש ופיתוח, אין ספק שיש פה פוטנציאל גדול מאוד. יהיה מאוד מעניין לעקוב אחר ההשתלבות של אינטליגנציה ממוחשבת בתוך האבחון והטיפול הרפואי