רופאים ומדיה חברתית – בדרך לנקודת מפנה

בשבועות האחרונים פורסמו נתונים חדשים על השימוש שרופאים עושים במדיה חברתית. זהו נושא מרתק שכן שימוש נרחב של רופאים במדיה החברתית זה צעד ראשון לקראת הפיכת המדיה הזו לכלי לשיפור הרפואה. כן, זה נשמע מוזר, ויש לומר שמרבית הקודים המקצועיים עד כה ממליצים לרופאים להימנע מתקשורת עם פציינטים באמצעות מדיה חברתית, ורופאים בעצמם מתלבטים כיצד להתמודד, אך המדיה הזו הופכת לכלי תקשורת מרכזי בחיי היומיום של המטופלים שאין זה פלא אם היוצרות יתהפכו בקרוב, ומדיה חברתית תהפוך כלי משמעותי לטיפול רפואי ולשיפור ידע רפואי.

מחקר ראשון הוא תוצר של שיתוף פעולה בין ארגון Care Continuum Alliance שנולד על מנת לסייע בשיפור הטיפול במחלות כרוניות, והרשת החברתית לרופאים   QuantiaMD (שהפכה להיות חלק univadis). מדובר בסקר מקיף שנועד לענות על השאלה כיצד רופאים משתמשים במדיה חברתית. הבנה של תהליכים אלה תשפר את היכולת להבין כיצד ניתן להשתמש במדיום על מנת לשפור את הרפואה ואת הטיפול ברופא.

בסקר השתתפו 4,033 רופאים החברים ברשת של QuantiaMD המקיפה 125,000 רופאים סך הכל. היותם של העונים חברים ברשת חברתית סביר להניח שמהווה הטיה לתוצאות ועדיין הממצאים שלו מעניינים:

  • כמעט 90% מהרופאים פעילים ברשת חברתית כלשהי לצרכים אישיים, ו-65% עושים בה שימוש למטרות מקצועיות.
  • פייסבוק מובילה את הרשתות לשימוש פרטי, בעוד שרשתות חברתיות לרופאים מובילות את השימוש המקצועי.
  • רופאים המכירים קהילות חולים ברשת (11% מהרופאים) מאמינים כי הן משפיעות באופן חיובי על בריאות המטופלים, עם זאת המודעות לאתרים אלו נמוכה (89% מהרופאים אינם מכירים).
  • 28% מהרופאים כבר משתמשים ברשתות חברתיות לרופאים, כאשר המניע המרכזי הוא ללמוד מעמיתים ומומחים.
שימוש במדיה חברתית לצורך מקצועי
  • רופאים מעוניים לקיים אינטראקציות עם חולים ברשת על מנת לשפר את הטיפול והנגישות לטיפול רפואי. עם זאת בארה"ב הנושאים שמדאיגים את הרופאים הם פרטיות (71% מהרופאים), אחריות מקצועית (73%), קבלת תשלום עבור הייעוץ (41%), מחסור בזמן (38%).
  • רופאים בארה"ב זקוקים לכלי תקשורת אלקטרוניים מאובטחים על מנת להתייעץ האחד עם השני אודות חולים. מעל שני שליש משתמשים באי מייל, אך מבינים שאינו מאובטח (85%), שיחה פרטית און ליין (בדומה למסרים מיידים, רק ש-87% רואים בכך ערוץ לא מאובטח דיו) וגם הודעות טקטס ש97% מהם רופאים כלא בטוח מספיק.
  • מעל 20% מהרופאים משתמשים בשני אתרים שונים לצרכיהם המקצועיים, "רופאים מחוברים" אלה הם הנלהבים ביותר מהשימוש במדיה חברתית לצורך שיפור הטיפול הרפואי. הם כוח החלוץ בתחום זה.

שאר העולם…

בסקר שנערך על Cerdigm Strategic Data ופורסם בשבוע האחרון, נבדקו 6,700 רופאים מארה"ב, צרפת, בריטניה, גרמניה, איטליה, ספרד,יפן ומדינות ה-BRIC (ברזיל, רוסיה, הודו וסין). הרופאים באו ממגוון התמחויות. על פי הסקר האינטרנט הוא כלי מרכזי למידע עבור רופאים, אם כי נראה כי במדינות מתפתחות השימוש בכלי מדיה חברתית פופלריים גבוה הרבה יותר ממדינות אירופה שם הרופאים שמרנים יותר שמרנים. בשימוש ברשתות החברתיות הרגילות הובילה הודו.

שימוש במדיה חברתית על ידי רופאים

לעומת בשימוש בקהילות רופאים, יפן הובילה, ואחריה מדינות מתפתחות.

שימוש בקהילות מקצועיות

ככללל המדינות המתפתחות הובילו בשימוש ברשת לצרכים של נטוורקינג מקצועי.

נטוורקינג מקצועי ברשת

ניתן לראות שדווקא במדינות מפותחות מבצעים פחות שימוש ברשת, למרות שהאינטרנט נפוץ בהן יותר. האם יכל להיות שהצורך של רופאים במדינות מערביות ברשת ככלי לשיפור הידע המקצועי נמוך יותר, האם יכול להיות שזה נובע משמרנות, ואולי מדובר בשובע, בשל ריבוי של כנסים מקצועיים אליהם הרופאים הללו מגיעים, שסביר להניח שבמדינות מפותחות קיימים פחות (השערה שלי בלבד). בכל מקרה הנתונים מעניינים, לטעמי בחלק מהמקרים גבוהים מהציפייה, וללא ספק מבשרים על כך שאנחנו לפני מפנה משמעותי בו הרשתות החברתיות יהפכו לכלי משמעותי בעולם הרפואה ועשוים לשנות את כל מה שאנחנו מכירים. והנה כמה דוגמאות:

1. הרופא בנקודת הטיפול יוכל להתייעץ עם רופאים במגוון רחב הרבה יותר לצורך פתרון בעיות

2. ידע רפואי יעבור באופן חופשי  ומיידי יותר בין רופאים לבין עצמם ובין רופאים לבין חולים

3. כל נושא לימוד ההמשך של רופאים יחל להיעשות באופן דיגיטלי חברתי עם הרבה יותר משובים

4. כל רעיון ה- peer reviewed יהפוך להיות הרבה יותר מיידי

ואלה רק הדברים שאני, הלא רופא, יכול לחשוב עליהם. אני מניח שהדמיון שלי מוגבל יחסית.


4 thoughts on “רופאים ומדיה חברתית – בדרך לנקודת מפנה”

  • 1
    אשר עידן on יולי 1, 2012 הגב

    אחרי האביב הערבי, עוד יגיע האביב הרפואי

    • 2
      urigoren on יולי 1, 2012 הגב

      ככל הנראה, רק שלא ייגמר מורסי….

  • 3
    משתמש אנונימי (לא מזוהה) on יולי 3, 2012 הגב

    אתה מבלבל בכוונה או שלא בכוונה שני דברים אני לא מזהה שום מפנה חיובי בדרך קיים גידול לא לינארי בצורך בגישה אינטרנטית למידע היא קיימת בהיקפים גדולים ורק תגדל .
    גם הסכנות ברורות ( מקורת מידע לא ברורים , חוסר יכולת לאמת מי נגיש להם וכ' )
    הקשר של חולים למקורות מידע גם הוא יגדל מצד שני החולה לא ממש יודע מה לחפש ואינדיקציות כלליות במאמרים באינטרנט יכולים ליצור פחדים וחרדות מיותרים לחלוטין
    הקשר בין החולה לרופא לא יכול להיות אינטרנטי ולא צריך להיות אינטרנטי מגיע לאנשים יותר כבר עכשיו קופות החולים יצרו את הדקה לחולה אל תקחו להם גם את הדקה
    רופא חכם לעולם לא יטפל בחולה דרך האינטרנט .
    זה יהיה רע מאד אם מדיה חברתית תהפוך לדרך טיפול.
    בחכמת המונים לא תמיד יש באמת חוכמה.

  • 4
    urigoren on יולי 8, 2012 הגב

    אני לא חושב שאני מערבב שני דברים. השימוש במדיה החברתית בידי רופאים נחלק לשניים – שימוש מקצועי עבור עצמם -נטוורקינג מקצועי, החלפת דעות עם רופאים אחרים. ושימוש אחר הוא שימוש לצורך מתן מידע מקצועי עבור פציינטים וקיום אינטראקציה עמם. אינני חושב, ואני גם לא רוצה להחליף את הרופא הבודק באופן אישי עם מחשב, אך העובדות מדברות על מחסור באנשי מקצוע ועל צורך בייעול, ואז הבחירה תהיה בין התנהלות ללא רופא כלל, או התנהלות שאיננה אישית. בסיס התפיסה שלי לפחות הוא שהמדיה הדיגיטלית תבוא להשלים את הנעשה במרפאה ולהעשיר אותו – בדיוק בגלל ה-דקה לחולה. תאר לך שאחרי הדקה בה קשה להיכנס לעומק יוכל הרופא להפנות למקור מידע שלו, שהוא כתב, שהוא בטוח באמינותו שם החולה יוכל לקבל עוד מידע ואולי להשאיר עוד שאלה שתקבל תשובה באי מייל.
    ולגבי הסכנות, הן תמיד קיימות, אבחנות שגויות, פאניקה, מידע שגוי ואי הבנה קיימים במערכת גם שיש רק רופא שמדבר איתך…כך למשל מחקרים מראים שמעל למחצית מהחולים לא באמת זוכרים או מבינים את ההוראות ישר עם יציאתם מחדר הרופא… אפרופו דווקא כניסה של רופאים ומתן מידע מהימן על ידם יכול לסייע בהפחתת הטעויות וירידה ברמת החרדה.
    ולבסוף נקודת מפנה…זה כמו כדור שלג, ורואים את זה גם בדברים אחרים, בתחילה נכנסו לפעילות ברשת בעיקר רופאים שהם מאמצים מוקדמיםף ככל שהאחוז יגדל זה כמו כדור שלג ולטעמי האחוזים יפים וברגע שהמסה של הרופאים יהיו ברשת יהיה מפנה בדרך שבה הרפואה מתנהלת.
    תודה על ההערה, מקווה שתשובתי לפחות הסבירה את כוונתי.
    אורי

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.