כמה סיבות טובות

זה היה אמור להיות פוסט אורח, כן, רציתי לארח את ד"ר אסי סיקורל, רופא משפחה ובלוגר מצטיין. הכוונה היתה לפרסם את הפוסט שלו " בלוג 101.2: לרופאים – עשר סיבות מדוע רופאים צריכים בלוג?"  מתוך בלוג חדש שהוא כותב כמדריך לרופא הבלוגר המתחיל. אבל ד"ר סיקורל אתגר אותי, והציע שלא אפרסם אלא אתכתב עם מה שהוא כתב. את האמת אתגר, ואנסה לעמוד בו.

הבלוג של ד"ר סיקורל מנסה לתת כלים לרופאים להצטרף לעולם הבלוגספירה. הניסיון הזה ייחשב לדעתי בעתיד כטיפינג פוניט בהתייחסות של רופאים לרשת. נו, אתם אומרים לעצמכם, שוב הוא עם המהפכות שלו?, אז כן שוב… למה? כי זו פעם ראשונה שרופא ישראלי מנסה באמצעות הרשת להוציא את חבריו למקצוע אל הבלוגספירה. עד היום היו אלה משוגעים כמוני, וכמו אחרים אבל מעולם לא היה לנו התואר "ד"ר" ולכן תמיד היינו בנקודת נחיתות.

דוגמה דומה לזה מבחינתי הוא ד"ר ברטאלאן מסקו ( berci@) , שמפעיל קורס יחיד מסוגו בעולם של מדיה חברתית כחלק מלימודי הרפואה. הוא גם ייצר קורס אינטרנטי לרופאים על המדיה החברתית. ויש לו גם אתר שמנסה למפות את העולם הזה…מהרגע שאנשים מתוך הפרופסיה מדברים ומנסים לשכנע, התפישה משתנה, ולכן זהו טיפינג פוינט.

ד"ר אסי סיקורל
ד"ר אסי סיקורל

וכעת לעבודה, אנסה לתת את הזווית שלי לעשר הסיבות מדוע רופאים צריכים בלוג, ולקוראי היקרים מומלץ לקרוא ראשית את  מה שכתב האיש פה בתמונה :).

הכותרות של הסיבות הן של ד"ר סיקורל והשאר זה אני.

1.הבלוג הוא אתר אינטרנט. ובכן, הטיעון נכון, אך יש לזכור שהציפיה מבלוג היא מעט שונה, קרי אתר אינטרנט תדמיתי שזה יש ללא מעט רופאים, ובלוג הן שתי חיות שונות. צורת הכתיבה, צורת הפניה, סוג החומרים צריך להיות אחר. אז כן, בלוג הוא אתר, ויכול להיות גם רק חלק מאתר, אך אם השימוש בו יהיה תדמיתי כפי שמורגלים, זה פספוס.

2.תקשורת עם עמיתים ומטופלים. מבחינתי, במובן זה שבלוג של רופא יהיה בלוג רפואי, וזה לא חובה, מדובר בלב העניין. יש כאן כלי תקשורת שונה, פתוח ונוח לתקשר מידע  או רעיונות למטופלים ולאנשי מקצוע אחרים ולהעשיר את עולם הרשת במידע מעניין ממקור מוסמך. ניתן כמובן לנהל בלוג שאינו למטרה הזו והוא נועד לנושא אחר שמעניין את הכותב, אך מבחינתי בנקודה זואין הבדל בין רופא ללא רופא. הייחוד בא לידי ביטוי כאשר הבלוג קשור למקצוע/השכלה או ידע ייחודי.

3. קידום רעיון. חשוב ואפשרי. לרוב רעיונות רפואיים, תפיסות עולם כאלה מתעדכנות גם דרך כתיבה מקצועית לקהילה הרפואית באמצעות מאמרים. אך כיום שעולם המידע הוא פתוח, בלוג הוא דרך מצוינת לקדם רעיון, לצבור לו אהדה ולייצר דיאלוג אודותיו. היתרון אל מול כתיבה לג'ורנלים היא היכולת לקבל פידבר מיידי ולנהל דיון בזמן אמת.

4. העצמת יכולת הטיפול . זה מתחבר באופן מלא לסיבה שתיים. אחד הדברים שרופאים מתלוננים על הרשת הוא כמות ה"ג'אנק" והדיסאינפורמציה. לכן העצמת הקול של הרופא באמצעות בלוגים, ונוכחות תפישותיהם ברשת יגבירו את היכולת של החולה, המטופל, ומחפש המידע להיחשף למידע ודעות רפואיות בעלות תוקף.

5. כתיבה רפלקטיבית. סיבה זו מעניינת אותי, ופחות חשבתי עליה, והיא כמובן תלויה ברמת החוויות שהרופא יספק בבלוג. ללא ספק זה מעניין ויכול להפוך את הבלוג לכלי אמיתי לשיפור ההבנה של החולה את הצד של הרופא, וזה חלק מהיכולת למשל להוריד קצת מהאלימות כלפי צוותים רפואיים. (כן זו ביצה עמוקה ותובענית שכעת דרכתי בה, אבל מילא).

6. כדי ללמד. על הנקודה הזו, אין לי ויכוח בכלל. היכולת של בלוג להוות כלי מלמד וכלי מסייע בזמן לימוד של קורס היא פנטסטית ויכולה להשלים היטב הרצאות.

7. ארכיון. בעניין זה יש להסתכל על הבלוג בשני מובנים. ראשית הפן החיובי המאפשר לחזור אחורה אל דברים קודמים ולהשתמש בבלוג ככלי יעיל לשימור מחברות. הפן הנוסף הוא, לדעת שכך הדבר ולכתוב רק מה שעומדים מאחוריו. אחרת הטעויות שלכם ירחפו ברחבי הרשת ויחזרו אליכם פעם אחר פעם.

8. היכרות. לגמרי. הבלוג הוא כלי מעולה להרחיב את היריעה לקבל הצעות ולהגדיל את היכולות, ממש פיתוח עסקי. בייחוד אם הבלוג ממוקד וברור ומהווה כלי להצגת התמחות מסוימת.

9. מחדד את המחשבה ומשפר את הכתיבה. הבעיה המרכזית בבלוג היא פוסט מספר 3. כן, את הראשון אתם מדמיינים זמן רב, יודעים בדיוק מה לכתוב והוא זורם מכם כמו מים. השני יבוא אחריו, כי זה מלהיב. הפוסט השלישי, או שם הקיר יפגוש את ראשכם בחוזקה. על כן, בהחלט בלוג הוא כלי מחדד מחשבה, הוא גורם למוטיבציה, והעדכון הקבוע שלו ללא ספק מחדד גם את הכתיבה וההבעה, הרי כולנו מכירים את המשפט Practice makes perfect.

10. מוניטין ופרנסה. זה נכון, אכן יש בלוגרים שמתפרנסים מהבלוג שלהם, עם זאת בישראל המצב לא פשוט וזה מאוד תלוי בשוק אליו אתם פונים. אם זו הסיבה שלכם לפתוח את הבלוג, הייתי מנמיך ציפיות, זה יכול לקרות על הדרך, אבל  Dont leave your day job. כמובן שבאותה מידה אני עלול לטעות, תראו את גל מור מחורים ברשת.


8 thoughts on “כמה סיבות טובות”

  • 1
    Dina Ralt on יולי 15, 2012 הגב

    הי אורי, זה המקום להרחיב על "כמוני" ולהפיץ את המידע שיש בו רופאים שמנהלים בלוגים ושבו זה הרבה פחות חריג מאשר ברשת הכללית…

    • 2
      urigoren on יולי 15, 2012 הגב

      ראיתי את הלינקים ששלחת לד"ר סיקורל. אני אישית חושב שזה עדיין לא ממש בלוגים. חלקם לא פעילים וחלקם נראים כמו המאמרים בעיתון הארץ שזה לא אותו דבר

      • 3
        Dina Ralt on יולי 15, 2012 הגב

        רובם פעילים ולמה אתה מנסה לצמצם את הגדרת הבלוג, בעיני בלוג הוא כל מערך שרואה הגולש מכלל מאמרי הרופא…

        • 4
          urigoren on יולי 15, 2012 הגב

          כי בלוג יש בו אלמנט של כתיבה ושיח וגם משהו קצת פחות פורמלי. לא מאמר שנכתב כמו בעיתונות.

  • 5
    ירדן לוינסקי on יולי 15, 2012 הגב

    לפני שמסבירים את היתרונות, אולי כדאי לדון בסיבות לכך שרופאים לא רוצים בכלל להתחיל? כפי שכתבתי כבר מזמן כאן
    http://www.thingsonmymind.com/?p=1040

    • 6
      urigoren on יולי 15, 2012 הגב

      אשיב לך בפוסט…זה חשוב ביותר מה שכתבת ואני חושב שזה רק מרחיב את היריעה…מה גם שחלק מהסעיפים של הפוסט שכתבת מדבר בדיוק על הצגת היתרונות..

  • 7
    משתמש אנונימי (לא מזוהה) on יולי 15, 2012 הגב

    לא הבנתי את היתרון
    למה צריך את זה?
    לשם מה הרופא צריך בלוג? אקסהביציניזם ? צורך במה?
    למה דעתו הפרטית רלוונטית?
    איזה משמעות מדעית יש לזה?

    • 8
      urigoren on יולי 16, 2012 הגב

      ראשית לדעתו האישית במובן של טיפול רפואי ומה הוא רואה לנכון יש חשיבות לפחות למטופלים ואולי גם לרופאים אחרים. לגבי המשמעות המדעית, אולי אין תרומה ישירה אך הסברים ומידע הגתובים באופן נגיש ומעניין ממקור מוסמך יכולים לסייע רבות למחפשי מידע וזו תרומה לבריאותם לפחות לדעתי.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.